Ellenálló­képesség

„A kiszámíthatatlan éghajlatváltozás, az ökológiai összeomlás és a gazdasági bizonytalanság árnyékában, a jó ellenállóképességű közösségek megteremtése mára fontosabbá vált, mint valaha.

Lesley Gillett

Reziliencia, avagy az ellenállóképesség

A mélyalkalmazkodás egy olyan forrás, amely segít az embereknek és közösségeiknek megérteni a Föld rendszereiben bekövetkező bomlasztó változásokat, és az általuk okozott egzisztenciális veszélyeket.

A reziliencia, vagyis a rugalmas ellenállóképesség pedig egy rendkívül összetett téma, amit az alábbiak mentén igyekszünk érthetőbbé és befogadhatóvá tenni itt mindenki számára:

  • Az Eszmecsere célja, hogy elmélyítse a ránk váró fenyegetések megértését, és támogatást nyújtson az ezzel kapcsolatos nehéz beszélgetésekben.
  • A Felmérés alapja 100 kérdés a mindennapi életünkkel kapcsolatban, hogy segítségével értékelhessük a háztartásunk jelenlegi ellenállóképességét.
  • A Cselekvés egy progresszív akció terv, amely segít mind a személyes, mind a közösségi ellenállóképességünk javításában.

Elérhető cél

Vízió

Elérni, hogy minél több család, háztartás és közösség fenntarthatóbban és ellenálló módon működhessen, az életünk kereteit biztosító rendszerek (éghajlat, természet, társadalom, gazdaság…) összeomlásának folyamatában is.

Misszió

A szükséges információ és támogatás megadása, hogy az emberek őszinte és fontos beszélgetéseket folytathassanak egymással a rájuk váró jövővel kapcsolatban, és mindent elkövethessenek azért, hogy az életüket érő káros következményeket a lehető legalacsonyabb szintre csökkenthessék.

Három lépésben

Eszmecsere

Háttértudást biztosítani a családdal, barátokkal, munkatársakkal folytatandó tartalmas beszélgetésekhez arról, hogyan jutottunk idáig, miért olyan nehéz és időigényes tudomásul venni a helyzetünk súlyosságát, és mit tehetünk azért, hogy megértsük a legrosszabb forgatókönyvek hatását a személyes életünkre.

Felmérés

Egy 100 kérdésből álló teszt a háztartásod ellenállóképességének pillanatnyi szintjéről, az élet 12 területén. A kitöltésével kapott eredmény nem csupán az aktuális helyzetet tárja az ember elé, de támpontul szolgál az ellenállóképesség javításához is, a Cselekvés segítségével.

Cselekvés

Egy 10 lépésből álló akcióterv, a személyes és közösségi ellenállóképesség megerősítésére, a Felmérés kérdőívéből megszületett eredményeinek javításától, a hasonló szemléletű közösségek kapcsolati hálójának kialakításáig.

Fontos figyelmeztetés!

A rendszerszintű összeomlás lehetősége egy rendkívül összetett és ellentmondásos téma. Mivel a kérdéssel kapcsolatban kevés a rendszerezetten fellelhető és tanulmányozható információ – különösen magyar nyelven –, az alábbi szöveggyűjtemény azt a célt szolgálja, hogy minden érdeklődő megismerhesse a legfontosabb fogalmakat és gondolatokat az összeomlás folyamatáról.

Előfordulhat, hogy témában való elmélyülés egy bizonyos ponton túl hatással lehet az ember kedélyállapotára. A szorongás és a depresszió gyakori reakció az összeomlás lehetőségének vizsgálatakor. Fontos, hogy képesek legyünk mind önmagunkat, mind a témát kívülről szemlélni, és a helyén kezelni. Amennyiben akár másokon, akár magadon érzékeled, hogy nem sikerül a depresszióval megbirkóznod, kérjük vedd igénybe szakember segítségét!

„Azok az emberek élnek a legnagyobb harmóniában, akik a legjobban megbecsülik egymást és a kapcsolataikat. Azok, akik aktív és teljes életet élnek, állandóan lelkesednek az iránt, amit az élet számukra tartogat.”

Andrew Matthews