A 4R keret­rendszere

…milyen feladatok várnak ránk az alkalmazkodás összetett folyamatában

Eredete

2018-ban megjelent tanulmányában Jem Bendell professzor rávilágított, hogy az éghajlatváltozással foglalkozó kutatók és szakemberek többsége által elfogadott állaspont azon a feltételezésen alapul, hogy jelenlegi gazdasági, társadalmi és politikai rendszereink kellően rugalmasak ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a hatalmas kihívásokhoz, és így változatlanul fennmaradjanak.

Megalkotta a Mélyalkalmazkodás fogalmát, annak a gondolatkörnek a leírására, amely

a fentiekkel ellentétben elfogadja, hogy természeti és humán rendszereink összeomlása egy valós lehetőség, már a mi életünk folyamán is.

Fogalma

A Mélyalkalmazkodás négy fogalom (4R), és az ahhoz kapcsolódó kérdések segítségével igyekszik megmutatni, hogy milyen lépések és feladatok várnak ránk az alkalmazkodás folyamatában:

  • Megtartás (Resilience): Hogyan tartsuk meg azt, amit igazán nagyra értékelünk, és nem szeretnénk elveszíteni?
  • Elengedés (Relinquishment): Mit kell elengednünk ahhoz, hogy ne rontsunk vele a magunk és mások helyzetén?
  • Visszahozás (Restoration): Mit kell visszahoznunk az életünkbe ahhoz, hogy segítségünkre legyen az érkező nehézségekkel szembeni küzdelemben?
  • Megbékélés (Reconciliation): Kivel, vagy mivel kell megbékélnünk, miután valóban ráeszméltünk a mulandóságunkra?

Egymást támogatva

Az összeomlás lehetőségének megértése és feldolgozása, egy érzelmileg megterhelő folyamat. A legfontosabb támaszt pedig az jelentheti, ha más, hasonló helyzetben lévő emberek társaságát keressük. Felszabadító érzés annak tudata, hogy nem vagyunk egyedül, megoszthatjuk gondolatainkat másokkal, akik további információkat és tapasztalataikat is kicserélhetik velünk.

Rendszerben gondolkodva

A fenti négy pont segítségével meghatározhatjuk, hogy ‘mivel kapcsolatban‘, míg az Integrál Mátrix használatával, hogy ‘milyen dimenzióban‘ van dolgunk a felkészülés folyamatában. Magunkban, vagy a világgal, egyénileg, vagy közösségben. A két rendszer együttes használata ad majd egy olyan térképet a kezünkbe, amin, ha megfelelően helyezzük el a megfelelő feladatot, tudást és tapasztalatot, akkor talán nagyobb eséllyel tekinthetünk bizakodva a jövőbe

„Nem a legerősebb faj lesz a túlélő, nem is a legintelligensebb, hanem az, amelyik a leggyorsabban képes alkalmazkodni a változásokhoz.”

Charles Darwin